Sphincter says “What?”

I’m still working the issues, but no joy. I am able to get the Impreza to crank, but there’s no life in the engine. I can hear the fuel pump kick in. There is fuel in the tank. I haven’t checked the pressure at the fuel rail, but I’m assuming there is pressure there. There is power to the injectors (verified). I don’t think the ECU is getting a signal to fire anything. The plugs are dry. I did pull one out and cranked the engine. I didn’t see any fire at the plug, so I’m assuming there’s nothing there. The engine started prior to pulling it. This was on ether, as the fuel pump in the SVX wasn’t working. Since it was running on ether, it would mean the crank/cam sensors should be working providing input to the ECU and spark at the spark plugs. Still, I’ll be checking the crank/cam sensors as they are just hall effect sensors and should provide some type of electrical movement as the field is broken across them.

I’m going to try and get the DLC connector for the ECU hooked back up, or at least get wires ran for it so I can attach my code reader. This should (hopefully) give me some insight into what might or might not be happening in the ECU. I have heard rumor, though, that these Subarus didn’t have OBDI, but rather just the Subaru brand of engine management. I guess I’ll have to play with it and see if I can figure something out.

Wouldn’t you know it … I looked on Craig’s List today. Found an EJ22 for $450 out of a 96 Impreza with supposedly low miles … If I had only known …

Leave a Reply